top of page

VORES OVERVEJELSER

Dette undervisningsmateriale er opstået på baggrund af en udfordring, stillet af VIA i forbindelse med TPE-uge i 43. Udfordringen lyder således: "Hvordan kan man med udgangspunkt i Playful Learning fremme børns udvikling, læring og trivsel i en tværprofessionel sammenhæng? 

Vi har valgt at tage udgangspunkt i denne definition af leg: 

"Leg er en fællesbetegnelse for underholdende aktivitet, som kan udføres af både mennesker og dyr. At lege er en aktivitet der ofte udføres af flere personer. For det meste bliver udtrykket brugt om børns aktiviteter. Når de leger kan legen have det mål at optræne motorikken, samt at lære om sig selv og omverdenen" (“Leg”, 2020).

 

Vi har valgt at lave en samlet lærer/pædagog vejledning. Formålet med hele materialet er at fremme trivslen. Som nævnt i vejledningen under tankerne bag, beskrives det, hvordan det både er lærerens såvel som pædagogens opgave at varetage trivslen i klassen. 

På baggrund af dette har vi valgt at lade lærerens og pædagogens rolle flyde sammen som en helhed, hvor betydningen af underviserens baggrund ikke er relevant. 

Som nævnt i lærervejledningen skal eleverne dannes til at kunne indgå i et fællesskab - og trives herved (dcum.dk, 2017). Vi har været inspireret af Lars Hammershøj tanke om selvdannelse, nemlig at: “Dannelse handler om at blive menneske gennem andre mennesker” (emu.dk, 2020).

Dette bliver både lærerens såvel som pædagogens opgave at varetage. 

 

Undervisningsmaterialet lægger op til, at det kan anvendes i USU-timerne, læringstimerne, klassetimer osv. (eller hvilket navn de går under på de pågældende skoler). Endvidere kan materialet også anvendes til en emneuge om trivsel - altså et samlet forløb. 

Tanken er dermed, at der ofte vil være tilknyttet en skolepædagog til denne type af timer - dermed skal materialet kunne tilgås fra begge professioner. 

 

I udarbejdelsen af aktiviteterne/legene har vi haft fokus på, hvordan de fire kategorier af spil kan indgå (wikipedia.org, 2009). Særligt har vi udarbejdet aktiviteter der imødekommer kategorien agon, altså konkurrence. Konkurrenceaspektet er forsøgt udarbejdet således, at konkurrencen ikke bærer præg af at imødekomme elever med særlige egenskaber - eleverne har altså lige deltagelsesmuligheder. Samtidig er konkurrencerne tilrettelagt efter forskellige hensigter, der gør, at der angiveligt vil være forskellige elever som mestrer aktiviteterne. 

Konkurrenceelementet er videre tiltænkt, for at skabe drivkraft og motivation (systime.dk, 2020). Dette skal ikke gennemsyre legen, men er blot en del af den. 

 

Vi har valgt at opbygge idekataloget på følgende måde: 

  • Præmis 

  • Formål

  • Varighed 

  • Videoforklaring 

Baggrunden for dette didaktiske valg er, at vi via videoen er i stand til at visualisere vores aktiviteter. 

Dette skulle gerne gøre det lettere tilgængeligt for underviseren. Samtidig er det et redskab til forklaring af opgaven for eleverne. 

Vha. tegningen bliver det synliggjort, hvad underviseren ønsker af eleverne. SHOW IT DON’T SAY IT

bottom of page